In dit (hopelijk) laatste ‘winter’ weekend heb ik eindelijk iets van mijn kooklijstje kunnen halen. Al de hele winter heb ik zin in kippastei. En als ik geweten had hoe simpel het is hadden we het waarschijnlijk elke week gegeten 🙂
Dit recept is echt de bom. Heerlijk de romige vulling, knapperige tuinbonen en zachte kip. En dan een lekker bladerdeegkorstje, dat maakt volgens mij alles lekker!
Je kunt van alles in de pastei doen maar wij kozen voor courgette, bosui en tuinbonen (uit de vriezer). Voeg vooral ook champignons toe als je deze lekker vindt! De basis voor het recept is van Jamie Oliver, die man heeft altijd goede ideeën. Ik heb er alleen mijn eigen versie van gemaakt.
Wat heb je nodig? kippastei voor 4 personen
- 4 kipfilets
- een bosje lente-uien
- 1 courgette
- 250 gram tuinbonen uit de vriezer
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1 flinke eetlepel crème fraîche
- 3 dl kippenbouillon
- paar takjes verse tijm
- nootmuskaat (liefst vers. Dit is een bolletje welke je kunt raspen)
- 1 groot vel kant en klare bladerdeeg van bijv. Tante Fanny (deze vindt je in het koelvak bij de croissants)
- 1 ei
aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alvast het bladerdeeg op het aanrecht zodat deze op temperatuur kan komen. Dus gewoon nog opgerold.
- Snij de kipfilets in brede repen van ongeveer 1 cm. Snij vervolgens de reep kip in 2 of 3 stukken zodat ze wat kleiner zijn.
- Doe in een koekenpan een scheut olijfolie en klontje boter. Doe zodra deze gesmolten is de kipfilet in de pan en bak dit ongeveer 3 minuten op niet te hoog vuur.
- Snij ondertussen de bosuien in kleine ringen en leg alvast de tuinbonen klaar. Snij de courgette door midden in de lengte, en nogmaals. Zo heb je 4 lange repen. Snij van die repen het ‘ vruchtvlees’ weg en snij de courgettes in ongeveer gelijke stukjes als de kip.
- Kook ondertussen het water voor je bouillon en verkruimel het bouillon blokje in het kokende water
- Strooi de eetlepel bloem uit over de kipfilet en roer dit even door. Voeg vervolgens de bosui, courgette en tuinbonen toe en roer dit goed.
- Voeg de mosterd, de crème fraîche en kippenbouillon toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de tijm en nootmuskaat toe en een flinke snuf zout en peper. Laat dit mengsel ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen. Roer tussendoor goed door.
- Vet je bakvorm in met olijfolie en rol je deeg alvast uit. Let op: laat je deeg eerst op temperatuur komen anders scheurt deze. Kerf het deeg met een scherp mesje kruislings in.
- Doe de vulling in de ovenschaal en leg het bladerdeeg erop. Zorg ervoor dat de randjes goed zijn ingestopt.
- Kwast een los geklopt ei over het bladerdeeg zodat hij een mooie bruine kleur krijgt.
- Zet de pastei voor 15 minuten in de oven en serveer met groenten.
Eet smakelijk!