Knapperige risotto balletjes gevuld met mozzarella

Op zoek naar een lekker voorgerecht of hapje met de feestdagen? Deze knapperige risotto balletjes gevuld met mozzarella zijn een dikke hit! Het uiterlijk van een bitterbal, gevuld met romige risotto en smeuïge kaas.

Vaak als wij risotto eten houden we wat over, ik vind het altijd moeilijk inschatten hoeveel we nou echt hiervan eten. Deze restjes bewaar ik vaak of vries ik in. Nu heb ik een nieuwe bestemming hiervoor! Deze risotto balletjes aten wij pas in een Italiaans restaurant en dacht, dit moet ik maken!

Ik geef toe, het is wel wat werk qua tijd. Maar met een muziekje op de achtergrond, een peuter die helpt en een glaasje wijn ben je zo klaar met deze risotto balletjes. En het resultaat is echt super lekker!! Wij zijn fan!

Voor dit recept heb je panko nodig, dit zijn hele grove stukjes paneermeel/brood. Door dit te gebruiken wordt je risottoballetje extra knapperig. Wij halen het bij de Toko of gewoon bij de supermarkt. Wil je de risottoballetjes voorbereiden en later afbakken? Dat kan! Je kunt ze makkelijk een dag nog ongebakken in de koelkast laten staan (afgedekt).

Het recept is voor ongeveer 12-16 balletjes en ze vullen goed!

Deze balletjes frituur ik in een pan op het vuur. Ga je dit ook doen en geen ervaring? Let dan goed op dat er geen vuur bij je olie komt en begin rustig aan. Zorg vooral dat alle kids uit de keuken zijn en steek jezelf svp niet in de fik. Bederft vaak de feestvreugde. Wees voorzichtig!

WAT HEB JE NODIG?

Voor de inhoud van de ballen:

  • 200 gram risottorijst
  • 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 bol mozzarella in kleine stukjes gesneden
  • 4 zongedroogde tomaten uit een pot in stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen geperste knoflook
  • scheut witte wijn
  • 750 ml bouillon naar keuze (ik gebruik groentebouillon)
  • 20 gram roomboter

Frituren:

  • 2 liter zonnebloemolie
  • Panko (te koop bij de toko of supermarkt)
  • paneermeel
  • 2 eieren
  • 4 of 5 eetlepels bloem

AAN DE SLAG:

  1. Doe de roomboter in een diepe koekenpan en voeg als deze gesmolten is de ui toe.
  2. Bak de ui tot deze glazig is en voeg de geperste teen knoflook toe en bak kort mee.
  3. Schep de risottorijst erbij in de pan en meng dit goed. Zorg ervoor dat alle rijstkorrels bedekt zijn met boter.
  4. Schep het een paar keer om en blus het af met een scheut wijn. Voor de pietlutten onder ons, ongeveer 100ml.
  5. Roer de wijn en rijst goed door tot de wijn verdampt is en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Doe dit schep voor schep (gebruik een soeplepel anders duurt het wel heel lang). Zorg ervoor dat elke schep eerst is opgenomen door de korrels voordat je verder gaat. Dit is een laaaaang proces maar zo de moeite waard.
  6. Is de bouillon op en de rijst gaar? Ga dan naar stap 7.  Is de rijst nog hard? (jazeker even proeven) voeg dan wat water toe en doe een deksel op de pan. Dan kook je nog even de rijst tot deze goed gaar is. Vast niet zoals het hoort, maar niets is viezer dan halfgare risotto dus gewoon doen!
  7. Als de risotto gaar is maak deze dan op smaak met de stukjes gedroogde tomaat, geraspte Parmezaanse kaas en peper en zout. Proef de risotto en voeg waar nodig meer smaak toe.
  8. Laat de risotto even afkoelen tot hij op kamertemperatuur is.
  9. Zodra de risotto is afgekoeld kun je ermee aan de slag. Pak de stukjes mozzarella erbij en maak van de risotto ballen die iets groter zijn dan bitterballen. Ik deed in mijn hand eerst een beetje risotto, dan leg je er een stukje mozzarella op en kneed je het een beetje bij elkaar. Zodra je enigszins een ‘bal’hebt leg je deze op een bord. Ze hoeven nog niet perfect te zijn, dat komt straks!
  10. Zet de risotto ballen in de koelkast voor ongeveer een half uurtje. Dan koelen ze af en kun je er straks mooie rondjes van maken.

PANEREN:

  1. Zet alvast op het aanrecht een bord of kommetje met paneermeel klaar.
  2. Doe in een andere kom de eieren en klop deze los. Voeg de bloem toe en meng dit goed. Er zullen klontjes inkomen maar dat is niet erg.
  3. Zet ook een bakje panko klaar. Je hebt nu 3 bakjes waar de balletjes doorheen gaan.
  4. Haal je bord met risottoballetjes uit de koelkast en zorg dat ze binnen handbereik staan. Dit proces kost wat geduld en neem de tijd.
  5. Pak een risottoballetje en draai hem nog mooi in een ronde vorm met je handen. Net zoals een gehaktbal. Is hij mooi rond? Of rond genoeg naar je zin (het moet wel leuk blijven natuurlijk) Dan rol je hem door de paneermeel (dus NIET de panko) tot alles bedekt is met een dun laagje paneermeel.
  6. Doe met 1 hand de bal door het ei-bloem mengsel en leg je risotto bal in het kommetje met panko.
  7. Met je andere hand strooi je panko over het balletje heen en rol hem waar nodig even om.
  8. Door steeds dezelfde hand te gebruiken voorkom je dat uiteindelijk alle panko aan je handen zit. Dus een ‘droge’ en ‘natte’ hand. Snap je hier werkelijk niets van? Gewoon negeren en die ballen erdoor heen rollen zoals je gewend ben 🙂
  9. Herhaal dit proces met alle risotto balletjes en leg ze weer in de koelkast voor een half uurtje.

BAKKEN:

  1. Zet de zonnebloemolie op het vuur in een steelpan. Zorg ervoor dat je hem niet te vol doet want er komt nog volume bij van de risottoballetjes. Gebruik een thermometer om te kijken hoe warm de olie is, deze moet rond de 180 graden zijn. Heb je deze niet? Gooi dan een bruidkruimel of dus panko in de olie. Hij is op temperatuur als hij flink begint te borrelen om het broodkruim heen. Heb je werkelijk geen idee? Even op youtube kijken!
  2. Doe met een schuimspaan de risottoballetjes in de pan. Ik bak ze met ongeveer 4 tegelijk.
  3. Het bakken is ongeveer 4-6 minuten. Kijk rustig tussendoor of ze al mooi bruin zijn. Blijf erbij staan en blijf goed kijken!
  4. Haal ze zodra ze goudbruin zijn uit de pan en laat uitlekken op wat keuken papier. Herhaal dit tot ze allemaal gebakken zijn.
  5. Serveer de balletjes op een mooie schaal als ze nog warm zijn. Ik maakte er een sausje bij van mayonaise 3 eetlepels, 1 halve citroen uitgeknepen en een theelepel oregano en wat verse peper.

Heb je nog balletjes over? Je kunt ze gemakkelijk weer opwarmen in de oven!

4 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Ellis schreef:

    Ze waren heerlijk!

    1. Manon ten Hove schreef:

      Jaaaaaa!! Wij hebben er nog 2 dagen van gegeten haha.

  2. Nathalie schreef:

    Wij gaan ze voor vanavond maken en ik ben zo benieuwd! Deze balletjes zitten al de hele week in mijn hoofd en omdat we vanavond koken voor vrienden is dit het ideale moment om ze eens te proberen!

Geef een reactie